söndag 15 september 2013

I förrgår jagades lärarna bort från Zócalo efter en massiv insats av kravallpolis! - Idag avger Mexikos president el grito på Zócalo?

Fredagen den 13 september kommer för alltid att vara en svart dag i Mexikos historia. Protesterande lärarna hade fått ett ultimatum att lämna Zócalo före klockan 16:00, lokal tid. Klockan 16:15 stormade kravallpoliser huvudtorget Zócalo som är beläget i de historiska delarna av Mexiko City för att driva bort bort lärarna som hade slagit läger där i nästan en hel månad.

Video: http://desinformemonos.org/2013/09/cronica-del-desalojo-de-una-nacion/

Enligt officiella uppgifter så blev 11 skadade och 32 gripna. Men advokaterna för lärarnas fackförening CNTE (Coordinadora Nacional de los Trabajadores de la Educación) säger att fler än 100 personer blev gripna. Advokaterna påstår även att 20 lärare greps.
Källa: http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2013/09/13/23294406-abogados-de-cnte-senalan-que-podrian-ser-mas-de-100-detenidos-en-desalojo-del-zocalo

Den 15 September - Den Mexikanska självständighetsdagen 


Den 15 september är det Mexikos självständighetsdag, el grito de impendencia (självständighetsskriket). Det hade spekulerats om Mexikos president Enrique Peña Nieto skulle avge självständighetsskriket från balkongen i det nationella palatset på Zócalo som är sig brukligt eller i Dolores Hidalgo där självständighetsskriket ursprungligen utropades. Men nu är torget rensat från protesterande lärare och förberedelser har gjort för att kunna avge självständighetsskriket på Zócalo.

Bild: En frustrerad lärare från CNTE


"13 september 2013 - Dagen då Mexiko dog - Inget att fira"
https://www.facebook.com/pavlo.prado

Bild: Pavlo Prado, https://www.facebook.com/pavlo.prado

CNTE kommer att avge självständighetsskriket vid Revolutionsmonumentet i Mexiko City och på onsdag nästa vecka planerar man att arrangera en stor demonstration och återupprätta tältlägret på Zócalo.
Källa: http://mexico.cnn.com/nacional/2013/09/14/la-cnte-anuncia-marcha-para-dar-el-grito-y-regreso-del-planton-al-zocalo

Foto: Monumento a la Revolución (Revolutionsmonumentet )

Stormning av lärarnas tältläger


Redan dygnet innan stormningen av torget så hade fackföreningssektionerna från Mexiko City och Michoacán lämnat Zócalo och bestämt sig för att bege sig till "Monumento a la Revolución" (Revolutionsmonumentet) eller återvända hem.
Källa: http://www.animalpolitico.com/2013/09/la-cnte-marchara-a-las-10-toma-previsiones/#axzz2etpoxAot

Men sektionen från Oaxaca, den mest militanta och talrika sektionen med ca 400 personer på plats bestämde sig för att stanna kvar. Enligt uppgifter fanns det ett tusental lärare, studenter, sympatisörer och aktivister kvar vid stormningen.

Bild från lärarnas tältläger på Zócalo innan stormningen.
källa: http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2013/09/13/222149286/police-ready-to-clear-zocalo-of-striking-mexican-teachers

Bild från lärarnas tältläger på Zócalo  efter stormningen.
källa: El Mexicambio HA Llegado, https://www.facebook.com/ElMexicambioHaLlegado

Bild: La Jornada, https://www.facebook.com/lajornadaonline

3 600 kravallpoliserna deltog i aktionen. De var understödda av helikoptrar och pansarfordon och använde sig av vattenkanoner och tårgas. Enligt uppgift så fanns det ingen möjlighet att kommunicera via internet vid själva stormningen. Denna aktion är fullt jämförbar med provokationen mot den fredliga studentrörelsen #yosoy132, den 1 december förra året då Enrique Peña Nieto installerades som president (#1DMX).



När polisen nådde fram till tältlägret på Zócalo så fanns det antagligen inte så många kvar där. En ledare från lärarnas fackförening CNTE sade att de inte var där för att slåss med polisen.

Innan stormning av Zócalo försökte många människor att förhindra polisens framfart genom att bilda mänskliga kedjor. Människor argumenterade med kravallpoliserna och skrek slagord. Och här visade kvinnorna vägen.



Video: Argelia Guerrero Rentería, https://www.facebook.com/argelia.guerrerorenteria




"Kvinnorna från Mexiko förenar sig idag för att stå emot förtryck och orättvisa. Det blir ingen revolution utan oss. Låt oss väva motstånd och höja våra röster tillsammans"
https://www.facebook.com/noquierotupiropo


Källa: No quiero tu piropo! Quiero tu respeto, https://www.facebook.com/noquierotupiropo


Det byggdes upp barrikader för att förhindra polisens framfart och det fanns även anarkistgäng som tog upp fighten med polisen med påkar och stenar, eller...



Det har dock cirkulerat en hel del videoklipp där man ser civilister eskorterade av polisen. Dessa personer misstänks vara civila polis-infiltratörer, så kallade porros utklädda till lärare och anarkister. Detta är vanligt i Mexiko.

Bild: La Jornada, https://www.facebook.com/lajornadaonline



Video: Santiago Torres Pérez
https://www.facebook.com/santiago.t.perez.5

Den 11 september - demonstrationer i flera delstater i Mexiko


Den 11 september, två dagar innan stormningen av Zócalo så genomfördes manifestationer i flera delstater i Mexiko (#11SMX) till stöd för lärarna.

I Xalapa i delstaten Veracruz samlades över 30 000 demonstranter.


I Mexiko City samlade det tiotusentals demonstranter som blockerade motvägen.

Bild: SC#YoSoy132, https://www.facebook.com/YoSoy132.SC


Även demonstrationerna den 11 September möttes av repression. Bland annat användes tårgas och brandsläckare mot demonstranter.

Vad kämpar lärarna i Mexiko för? 


I första hand har det varit en kamp mot den nya utbildningsreformen. Ett dokumentet med 17 krav har tidigare överlämnades till inrikesministeriet. I en artikel i den mexikanska dagstidningen La Jornada lyfts frågor fram såsom:
  • Att federala och statliga regeringar försöker kringgå ansvaret för att tillhandahålla resurser för utbildning och vidarebefordrar detta ansvar till föräldrar och lärare.
  • Behovet av att främja en humanistisk utbildning med nationell mångfald.
  • Behovet av en relativ autonom pedagogisk skola med statlig finansiering.
  • Nej till standardiserade tester av både elever och lärare, vilket inte ger en bra bedömning av varken studenter eller lärare.
Lärarna menar att standardiserade tester och kursplaner är helt olämpligt för Mexiko, ett land av många olika kulturer, sociala miljöer och språk. Lärarna menar även att regeringens planer öppnar upp för privatisering av skolväsendet. Genom ändringarna i artikel 73 i konstitutionen, upprättas något som kallas för ”social delaktighet ”.

Svensk massmedia - Skäms!


Det förekommer dock en stor desinformationskampanj mot lärarna och deras fackförening. Svensk massmedia skriver inte mycket, men om de skriver, så verkar det komma direkt från den Mexikanska regeringen.

”Lärarna har protesterat mot det som många andra i Mexico applåderat, president Enrique Peña Nietos utbildningsreform. Den röstades igenom i kongressen förra veckan och innebär bland annat att läraryrket inte längre ska kunna gå i arv."
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5645867

anm:  Detta borde anmälas till radionämnden för bristande opartiskhet! Jag ska göra det när detta blogginlägg är skrivet.

Demonstrationer i Guerrero under april månad


Bild: Chilpancingo, Guerrero, lärarna blockerar motorvägen, la autopista del Sol

Det var många och stora protester och demonstrationer mot den nya utbildningsreformen under april månad, framför allt i delstaten Guerrero, men även i andra delar i Mexiko. Mer om detta i kommande blogginlägg...

PRI:s återkomst med Enrique Peña Nieto som president och nyliberal politik


Man måste även se lärarnas protester i ljuset av den nyliberala politiken som har fått ett uppsving tack vare PRI:s återkomst till makten. Mexikanska folket plågas av avgiftshöjningar, skattehöjningar, privatiseringar, försämrade arbetsvillkor, en oförmåga av regeringen att ta i tu med narkotrafiken...

Enrique Peña Nieto på besök i universitetet Ibero-American under valrörelsen.

Enrique Peña Nieto har verkligen gjort avtryck i historieboken. Under valrörelsen förra året så förföljdes han av händelserna i Atenco, då han som borgmästare var ansvarig för massakern och våldtäkten av minst 26 kvinnor. Detta fick han höra när han besökte universitetet Ibero-American. Där och då föddes studentrörelsen #Soy132. PRI blev även anklagad för valfusk, vilket gav upphov till massiva demonstrationer under sommaren förra året. Första december förra året (#1DMX), samma dag som han installerades som president så utfördes en massiv polisinsats mot en fredlig demonstration som arrangerades av #Soy132. Och inför sitt första "el grito" så utfördes uppresning av Zócalo med en massiv insats av kravallpolis.

Mer om allt detta i kommande blogginlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar